Jak udržovat kuchyňské nože ostré?
9. února 2020
I sebekvalitnější nůž, ať už je to nůž řeznický, kuchyňský, lovecký nebo třeba vojenský speciál, se používáním otupí. Paradoxně to všem u mnohých z nás není časté krájení, co nože opotřebovává, ale spíše nevhodné skladování.
A dejme teď stranou stranou časté mytí nože v kuchyňské myčce, kde agresivní mycí prostředky narušují jemnou strukturu oceli. Je to právě ledabylé pohození nože do zásuvky kuchyňské linky mezi příbory, které způsobuje, že na krásně vybroušeném ostří vznikají zuby, nůž pak velmi špatně řeže a je třeba ho stále znovu a znovu brousit.
Jak tedy správně skladovat kuchyňské nože? Způsobů je několik. Velmi efektivní je použití dřevěného špalku s otvory na nože, do kterého očištěné nože po použití vždy zasuneme. Špalek můžeme umístit na pracovní plochu linky a mít tak své nástroje vždy hezky po ruce. Nehledě na to, že se může také jednat o hezkou dekorací, která doplní vzhled každé kuchyně.
Ale jsou i jiné alternativy - někdo dává přednost magnetické liště, na které má každý z nožů své pevné místo, jiný upřednostní třeba plastové organizéry. No a profesionálové, kteří s sebou nože musí často přenášet, zase volí jejich uskladnění například v praktickém kufříku.
Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv z výše uvedených variant nebo zvolíme jinou možnost skladování, vždy ale platí zásada, že nože by měly být v skladovány suché a jejich ostří by mělo být chráněno před nárazy.