Nože na ovoce
8. dubna 2024
Léto, zdá se, letos nastane ještě dříve, než v jiné roky. A s létem se pojí řada radostí - dovolené, koupání, táboření, grilování, opalování. Vedle toho se na našich stolech také začne objevovat i spousta nejrůznějšího čerstvého ovoce. Ne každé lze konzumovat tak, jak bylo sklizeno, a často ho také chceme použít pro přípravu salátů, kompotů nebo zákusků. Proto k ovoci prostě potřebujeme mít i kvalitní nože Mikov.
Můžeme tedy ke krájení ovoce použít libovolný nůž? V podstatě ano, ale přesto v závislosti na tom, jaké ovoce chceme zpracovávat a co s ním potřebujeme udělat, je lepší použít specializovaný nůž. Pro pravidelné použití v kuchyni, kde se hodně pracuje s ovocem, Mikov určitě doporučuje využívat několik různých typů nožů.
Pro krájení většího ovoce, jako jsou například ananasy, nebo třeba melouny (i když meloun je z odborného zahradnického hlediska ve skutečnosti zelenina) je ideální velký kuchařský nůž, protože díky jeho délce a váze můžeme snadno a bezpečně krájet i větší kusy. Mikov má z velkých kuchyňských nožů v nabídce kuchařský nůž ze sady RUBY, kuchařský nůž KLASIK, RUBY Santoku nebo Santoku KLASIK.
Pro středně velké plody, typicky pro jablka nebo hrušky, je vhodný univerzální kuchařský nůž. Je menší než kuchařský nůž, ale přesto má dostatečně dlouhou čepel, která umožňuje snadnější a rychlejší krájení. Mikov tento nůž opět nabízí v buďto v luxusní sadě RUBY nebo KLASIK. V sadě RUBY si potom můžeme koupit i nůž na ovoce, jehož čepel je o něco kratší a pro krájení ovoce speciálně navržena.
Malý, ale ostrý nůž, který se hodí pro loupání, čištění a drobné krájení menšího ovoce, jako jsou jahody nebo kiwi, je loupací nůž. Jeho malá a pevná čepel umožňuje přesné a detailní řezy, což oceníme při přípravě ovoce například pro ozdobu zákusků nebo pohárů. A je opět na našich preferencích, pokud z nabídky Mikova zvolíme luxusní loupací nůž Ruby nebo loupací nůž KLASIK.
A pokud přemýšlíte nad tím, jak co nejlépe nakrájet plody, které mají pevnější slupku a měkký vnitřek, jako jsou typicky broskve nebo rajčata (rajčata jsou také zelenina :-)), použijte nůž na pečivo s vroubkovaným ostřím. Právě vroubkovaná čepel nože RUBY na pečivo nebo nože na pečivo KLASIK snižuje riziko rozmačkání ovoce.
Ať již se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, důležité je vždy mít nože ostré, protože tupý nůž místo čistého řezu ovoce rozmačká. I proto jsme pro vás připravili návod, jak nože co nejlépe nabrousit.