Rybí maso bez kostí? Zkuste filetování
8. března 2020
Podle Rybářského sdružení České republiky Češi zkonzumují za rok pouze 4 kilogramy ryb. Navíc již od roku 1961 spotřeba rybího masa neroste. Odborníci na zdravou výživu však považují za ideální, kdybychom každoročně spořádali alespoň 17 kilogramů rybího masa.
Možná toto malé množství snědených ryb souvisí s tím, že nejoblíbenější sladkovodní rybou je u nás kapr, kterého má mnoho z nás sice spojeného s romantikou Vánoc, ovšem zároveň také s množstvím kostí. A zřejmě to jsou právě rybí kosti, co nám brání si zdravou rybu dát častěji. Ovšem řešení existuje a říká se mu filetování.
Filetování je úprava ryb, která umožní, abychom mohli mít na talíři pořádný kus masa bez kostí. Potřebujeme k tomu jen trochu zručnosti, návod (ten se liší podle druhu ryby a můžeme ho najít na internetu - například pokud jde o kapra i na našem Youtube kanále) a správný filetovací nůž.
Na rozdíl od běžného nože je filetovací nůž na ryby tenčí, štíhlejší a pružnější a jeho čepel lze bez poškození ohnout do strany až do úhlu 45 stupňů. Rybí maso má totiž jinou konzistenci než maso pozemských zvířat. Ovšem protože nůž se tvarem podobá noži vykosťovacímu, je možné ho tedy také používat i na vykosťování jiného druhu masa, než rybího.
Nabídku našich filetovacích nožů na ryby najdete zde.