Z nožířské terminologie - choil

23. července 2024

Anglické slovo choil označuje výřez na čepeli nože, který se nachází blízko rukojeti. Jedním z příkladů choilu z produkce Mikova je výřez u nože Patron.

Hodně odborných názvů z oblasti nožů má své dávné historické kořeny nebo souvisí se způsobem konstrukce. Když ale pátráme po tom, kde se v nožířství vzal termín choil, s překvapením zjistíme, že u něj žádné historické kořeny nejsou. Pokud se nám podařilo dohledat, tak choil se na nožích ve starověku a středověku vůbec nevyužíval. Důvodem mohlo být i to, že jeho výroba není tak jednoduchá a proto se začal se objevovat až v 19. a hlavně ve 20. a 21. století. V angličtině, ze které slovo pochází, tak nemá žádné jazykové ani historické vazby, které by naznačovaly, od čeho byl odvozen. Jednoduše tedy slovo choil vzniklo mezi nožíři a lidé, kteří se o nože nezajímají, příliš netuší, oč se jedná.   

Proč tedy výrobci nožů, a samozřejmě i Mikov, choil na čepeli využívají? Poskytuje místo pro umístění prstu, což umožňuje lepší uchopení a kontrolu nože, hlavně při detailní práci. Při ostření nože se navíc stává jistou ochranou zónou, která usnadňuje rovnoměrné ostření po celé délce čepele. A konečně funguje také jako zábrana, která při práci zamezuje sklouznutí ruky až k ostří nože a jejímu poranění.

Samozřejmě, choil má i jisté nevýhody, protože zkracuje čepel a lehce komplikuje výrobu. Proto konstruktéři nožů musí vždy zvážit, jestli je pro účely, ke kterým nůž projektují, vhodný. A stejně tak musí dobře volit i zákazníci, jestli choil potřebují a nebo jejich požadavky lépe splní nůž klasické konstrukce.