Mikov po desítkách let opět uvedl na trh kuchyňské nože zpracované legendární technologií kalení Martfrost

18. května 2019

Mikov uvedl na trh kuchyňské nože s modrou rukojetí, jejichž čepel je zakalená metodou s využitím hlubokého zmrazení Martfrost. Chce tak připomenout technologii, která vznikla na základě patentu slavného českého metalurga Jaroslava Jecha.

Mikov tuto metodu kalení používal od sedmdesátých do devadesátých let minulého století. Aplikoval ji zejména na kuchyňské nože, lovecké nože nebo armádní speciály UTON. Ale protože stávající nerezová ocel má přibližně stejné vlastnosti, jako dřívější ocel z SONP Kladno kalená metodou Martfrost, a navíc tato metoda způsobovala velkou ekologickou zátěž, Mikov od tohoto způsobu kalení ustoupil.

Kuchyňské nože Martfrost jsou ve dvou velikostech a dodávají se v dárkové krabici s logem Martfrost.


Mikov je největrším tradičním českým výrobcem nožů, kancelářské techniky a průymslových spojovačů a hřebíkovačů. Od ledna roku 2019 pod něj spadá i výrobce ručního nářadí Narex Bystřice.