Jaké máme typy kuchyňských nožů

7. listopadu 2022

Když se řekne kuchyňský nůž, tak pořád si mnoho z nás vybaví neurčitý nůž někde v kuchyňské lince, kterým dělá při vaření úplně všechno. A je to škoda, protože správnou volbou nože si nejen ušetříme zbytečnou námahu, ale také omezíme šanci, že místo do zeleniny, chleba či masa, zakrojíme i do prstu. Je tedy dobré na nožích nešetřit a vyzkoušet si, který z těchto pomocníků je pro konkrétní práci pro nás tím nejvhodnějším. Pojďme se tedy podívat, jaké máme možnosti v naší základní řadě oblíbených kuchyňských nožů, které jsme nazvali KLASIK.

Kuchařský nůž

Je největší z kuchyňských nožů a říká se mu také šéfkuchařský nůž. Zvládne téměř veškeré úkony, které od nože v kuchyni očekáváme, a proto po něm profesionálové sahají nejčastěji. Nůž má široké ostí a proto je mezi prsty svírajícími rukojeť nože a prkénkem zachována dostatečná vzdálenost. Při krájení a porcování je možné díky širokému a zakřivenému ostř s nožem snadno manipulovat, takže se nůž po prkénku pohybuje do stran a špička se opírá o prkénko. Dobře krájí maso, uzeniny, ovoce, zeleninu i bylinky.

Kuchařský nůž


Santoku

stále oblíbenější nůž v české kuchyni, který ale pochází z kuchyně asijské a v překladu znamená „nůž tří ctností". Díky své nízké váze, tenké čepeli a široké špičce dokáže krájet velmi úzké a malé tvary. Využívá se zejména při krájení zeleniny.

Santoku


Nůž na zeleninu

Zeleninu je před krájením třeba čistit, loupat nebo z ní některé části vykrojit. K této práci je univerzální nůž nebo santoku příliš velký a neohrabaný, proto je nůž na zeleninu malý, lehký a dobře ovladatelný.

 

Nůž na zeleninu

Vykosťovací nůž

Má zúženou a pružnou čepel, která se při vykosťování přizpůsobí kosti a masi se zbytečně nepoškodí. Kromě oddělování masa od kosti se skvěle hodí i na odstranění šlach a stahování z kůže.

Vykosťovací nůž


Nůž na ryby

Je podobný vykosťovacímu noži, ale jeho konsturkce je lépe uzpůsobena anatomii ryb. Skvěle se hodí pro filetování i stahování ryb z kůže tam, kde to příprava jídla vyžaduje. 

Nůž na ryby

 

 

Loupací nůž

Jak už jeho název říká, je určen především k loupání ovoce a zeleniny, ale vhodný je třeba i ke krájení bylinek nebo uzenin. Dobře se doplňuje s nožem na zeleninu. 

Loupací nůž


Univerzální nůž

Stejně jako kuchařský nůž i univerzální nůž je možné použít na veškeré přípravné práce při vaření. Je oblíbený nejen pro svou všestrannost, ale také proto, že je menší než kuchařský nůž, který někdy vzbuzuje příliš velký respekt. 

Univerzální nůž