Z nožířské terminologie - choil

Anglické slovo choil označuje výřez na čepeli nože, který se nachází blízko rukojeti. Jedním z příkladů choilu z produkce Mikova je výřez u nože Patron.

Nožička - odlehčený pohled na svět

Nožička vznikla v devadesátých letech minulého století jako mladší sestra nejznámějšího nožíku Mikova - Rybičky. Její technicky vylepšenou verzi jsme na žádost zákazníků znovu uvedli na trh v roce 2019. Od té doby si Nožička stále udržuje svou popularitu. Oblíbili si ji turisté a také fotbalisté. Možná i proto, že sama sebe bere lehce s nadhledem.

Vodní buvol a nože

Střenky některých nožů Mikova jsou vyrobeny z rohů vodního buvola (latinsky Bubalus bubalis). Je to majestátní tvor původem z jižní Asie. V některých asijských kulturách je dodnes symbolem síly a prosperity. I proto je možné ho často zahlédnout v různých rituálech a slavnostech.

Nože ke grilování

Grilování je oblíbenou letní aktivitou, která spojuje rodinu a přátele u chutných pokrmů připravených na otevřeném ohni. K dokonalému zážitku potřebujete dobrou partu kamarádů, dobře rozpálený gril a kvalitní suroviny. Ty je však pro grilování nutné připravit, a k tomu jsou samozřejmě třeba správné nože.

Když se řekne EDC

Kdyby Mikov použilI ještě na konci minulého století pro nůž termín EDC, tak by tato zkratka  zřejmě nikomu moc neřekla. Termín EDC (Everyday Carry - každodenní použití) začal být populární až v posledních dvou dekádách, přičemž běžným se stal až v prvním desetiletí 21. století.

Šroubované nebo nýtované?

Zavírací nože se skládají z řady součástek, které se dohromady montují šroubováním nebo nýtováním. Mikov vyrábí nože oběma způsoby - a každý z nich má své fanoušky a kritiky -  jak mezi zákazníky, tak i mezi nožíři. Pojďme se ale objektivně podívat na to, jaké výhody a nevýhody každá z těchto technologií má.

Bylo u nás Mistrovství republiky v turistickém závodě

Druhou červnovou sobotu a neděli (8. a 9. 6.) proběhlo v Mikulášovicích Mistrovství republiky v turistickém závodě, které Mikov podpořil. Turistický závod sice zní tak, jako by se jednalo o nějakou procházku, ale opak je pravdou. Ve skutečnosti to je náročný sport, ke kterému je potřeba vytrvalost, rychlost, síla i vědomosti.

Rukojeť je z materiálu G10

Při nákupu nožů na našem e-shopu zákazníci pečlivě procházejí záložku Parametry. Jsou zde vedle typu oceli, hmotnosti nebo paratertů čepele také informace o použitém materiálu na rukojeti. Mikov jich využívá celou řadu, podle toho, k jakému použití je nůž určen. Co si tedy konkrétně kupujeme, když je uvedeno, že nůž má rukojeť z materiálu G10?

Steakový nůž

Jestli jste milovníci šťavnatých steaků, dobře víte, že k ideálnímu gurmánskému zážitku patří nejen dobře volené maso, optimální příprava, omáčka a příloha, ale také správný nůž. Krájet steak obyčejným tupým příborovým nožem - to se prostě nehodí. Příborový nůž místo toho, aby steak řezal, ho vlastně drtí.