Z nožířské terminologie - choil
![](/static/_user/uploads/clanky/dsc02452.57fqs.jpeg)
Anglické slovo choil označuje výřez na čepeli nože, který se nachází blízko rukojeti. Jedním z příkladů choilu z produkce Mikova je výřez u nože Patron.
Nožička - odlehčený pohled na svět
![](/static/_user/uploads/clanky/_dsc4737.eh84b.jpeg)
Nožička vznikla v devadesátých letech minulého století jako mladší sestra nejznámějšího nožíku Mikova - Rybičky. Její technicky vylepšenou verzi jsme na žádost zákazníků znovu uvedli na trh v roce 2019. Od té doby si Nožička stále udržuje svou popularitu. Oblíbili si ji turisté a také fotbalisté. Možná i proto, že sama sebe bere lehce s nadhledem.
Vodní buvol a nože
![](/static/_user/uploads/clanky/vodni-buvol.64ah3.jpg)
Střenky některých nožů Mikova jsou vyrobeny z rohů vodního buvola (latinsky Bubalus bubalis). Je to majestátní tvor původem z jižní Asie. V některých asijských kulturách je dodnes symbolem síly a prosperity. I proto je možné ho často zahlédnout v různých rituálech a slavnostech.
Nože ke grilování
![](/static/_user/uploads/clanky/grill-878001_1280.h9fig.jpg)
Grilování je oblíbenou letní aktivitou, která spojuje rodinu a přátele u chutných pokrmů připravených na otevřeném ohni. K dokonalému zážitku potřebujete dobrou partu kamarádů, dobře rozpálený gril a kvalitní suroviny. Ty je však pro grilování nutné připravit, a k tomu jsou samozřejmě třeba správné nože.
Když se řekne EDC
![](/static/_user/uploads/clanky/dsc02842.vwoqi.jpeg)
Kdyby Mikov použilI ještě na konci minulého století pro nůž termín EDC, tak by tato zkratka zřejmě nikomu moc neřekla. Termín EDC (Everyday Carry - každodenní použití) začal být populární až v posledních dvou dekádách, přičemž běžným se stal až v prvním desetiletí 21. století.
Šroubované nebo nýtované?
![](/static/_user/uploads/clanky/dsc09861.wb3sb.jpeg)
Zavírací nože se skládají z řady součástek, které se dohromady montují šroubováním nebo nýtováním. Mikov vyrábí nože oběma způsoby - a každý z nich má své fanoušky a kritiky - jak mezi zákazníky, tak i mezi nožíři. Pojďme se ale objektivně podívat na to, jaké výhody a nevýhody každá z těchto technologií má.
Bylo u nás Mistrovství republiky v turistickém závodě
![](/static/_user/uploads/clanky/c6284.w9zs5.jpg)
Druhou červnovou sobotu a neděli (8. a 9. 6.) proběhlo v Mikulášovicích Mistrovství republiky v turistickém závodě, které Mikov podpořil. Turistický závod sice zní tak, jako by se jednalo o nějakou procházku, ale opak je pravdou. Ve skutečnosti to je náročný sport, ke kterému je potřeba vytrvalost, rychlost, síla i vědomosti.
Rukojeť je z materiálu G10
![](/static/_user/uploads/clanky/v2311041-_-c-o.ipdrt.jpg)
Při nákupu nožů na našem e-shopu zákazníci pečlivě procházejí záložku Parametry. Jsou zde vedle typu oceli, hmotnosti nebo paratertů čepele také informace o použitém materiálu na rukojeti. Mikov jich využívá celou řadu, podle toho, k jakému použití je nůž určen. Co si tedy konkrétně kupujeme, když je uvedeno, že nůž má rukojeť z materiálu G10?
Steakový nůž
![](/static/_user/uploads/clanky/v1811890-_-_-o-2.7shrt.jpg)
Jestli jste milovníci šťavnatých steaků, dobře víte, že k ideálnímu gurmánskému zážitku patří nejen dobře volené maso, optimální příprava, omáčka a příloha, ale také správný nůž. Krájet steak obyčejným tupým příborovým nožem - to se prostě nehodí. Příborový nůž místo toho, aby steak řezal, ho vlastně drtí.