Společný projekt s Českým červeným křížem vynesl 100 tisíc korun
Limitovaná edice nože UTON s červenou rukojetí přinesla Českému červenému kříži 100 tisíc korun, které mu okamžitě posíláme. Nedávné povodně ukázaly nutnost krizové připravenosti a tyto prostředky Český červený kříž bude moci na její posílení okamžitě využít.
UTON, který je symbolem porozumění a tolerance
Naše spolupráce s Českým červeným křížem začala již před několika lety a vlastně za to mohla Rybička. Červený kříž si je vybral jako malé dárky pro Zlatý kříž ČČK 1. třídy, který se uděluje za 160 odběrů a plaketu Dar krve - dar života, která se uděluje za 250 odběrů. Plakety se předávají na celostátním slavnostním shromáždění. Oslovili jsme mladou studentku výtvarné školy, která pro ni navrhla zajímavý tématický potisk. A během společných příprav jsme s pracovníky Českého červeného kříže zjišťovali, že toho máme docela dost společného.
Nestihli jste výstavu nožů v Příbrami? Přijďte na náš e-shop
Víkend 14. a 15. září jsme prožili v Příbrami na výstavě Nože 2024. Akci letos poznamenaly deště a povodně. Byl zrušený venkovní program a z pochopitelných důvodů také dorazilo méně návštěvníků, než organizátoři 33. ročníku čekali. Ten, kdo ale na výstavu přijel, tak se setkal přesně s tím, co očekával.
Jak vybrat kvalitní nůž
Někdy se na internetu i v osobním kontaktu setkáváme se zákazníky, kteří jsou nešťastní z toho, jaký nůž si koupili. Vzhledem k nepřeberné škále možností, které trh nabízí, může být výběr toho správného nože poměrně náročný. Jak tedy poznat, který je pro vás ten pravý? Mikov vám proto přináší několik rad, které vám mohou být pomocí.
Povrchová úprava DLC - tvrdost jako diamant
Ve výrobě nožů se stávají stále populárnější povrchové úpravy a povlaky čepelí. Mikov používá dva typy těchto povlaků - povlak Cerakote a DLC, neboli Diamond-Like Carbon (uhlík podobný diamantu). DLC má jedinečné vlastnosti a je populární nejen u nožů, ale zejména v průmyslu všude tam, kde je vyžadována velká odolnost vůči opotřebení a korozi.
Degustační nůž
Jste gurmeti? Milujete jídlo a rádi testujete nové chutě? Je pro vás důležité, aby ochutnávané potraviny byly při takovém testování co nejméně poškozený a kontaminovány? Pak potřebujete degustační nůž s typicky dlouhou a úzkou čepelí, která umožňuje snadno proniknout například do kousku sýra nebo másla. A Mikov na vás samozřejmě nezapomněl.
Nůž pro průzkumníky - milník na cestě k současnému UTONu
Vojenský nůž UTON patří mezi nejznámější a nejpopulárnější nože, které Mikov vyrábí. To, že se v polovině sedmdesátých let minulého století zavedl do výzbroje tehdejší Československé lidové armády, bylo výsledkem mnohaletého vývoje. Během vývoje se také testoval nůž pro průzkumníky, který se sice nakonec do sériové výroby nedostal, ale jehož funkce a provedení UTON v mnoha ohledech i překonávaly.
Zdrsnění čepele - jimping
Čepele nožů nejsou pouhé naostřené kusy kovu. Designéři při jejich návrhu pečlivě promýšlejí a propočítávají tvar, aby co nejlépe odpovídal účelu nože. A stejně tak přemýšlejí i nad dalšími prvky, které by čepel měla obsahovat. Nedávno jsme psali o choilu, který ale není jediným doplněním čepelí. Možná ještě používanější doplňkem než choil je tzv. jimping, tedy zdrsnění hřbetu čepele.
Tento víkend proběhl pravidelný vzpomínkový sraz k poctě padlých veteránů na Tangu 23 Repetitor
V malebném městečku Rožmitál na Šumavě nedaleko od Českého Krumlova se každoročně v srpnu schází skupina mužů, kteří sdílejí zvláštní a hluboké pouto. Jsou to vojáci, kteří v roce 1995 sloužili v tehdejší Jugoslávii (dnešním Chorvatsku) na pozorovacím stanovišti Tango 23 Repetitor, tedy na místě, kde jejich kamarádi Luděk Zeman a Petr Valeš 5. srpna 1995 tragicky zahynuli. Tento vzpomínkový sraz u příležitosti 29. výročí jejich smrti začal v pátek 2. srpna a skončil v neděli 4. srpna.